Leapfrogs

Leapfrogs

Om bloggen

Leapfrogs vill följa alla beviljade entreprenörer och deras affärsidéer och denna blogg är ett verktyg för det. Samtliga personer som tar emot en Grodcheck kommer själva att berätta vad som händer och vilka utmaningar och framgångar de är med om.

Hälsar Projektgruppen för Leapfrogs

Introducing Kirgizistanprojektet!

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juni 08, 2012 11:23:17

Halloj!

Jag heter Gustaf Sörnmo och kommer under sommarmånaderna fundera på hur man kan arbeta med socialt ansvarstagande turism i Kirgizistan! Det känns riktigt kul att vara del av Leapfrogsprojektet och få möjlighet att lägga mycket energi och tid på att utveckla mitt koncept i sommar! Ser fram emot grymma veckor framöver.

Jag har varit i post-sovjetiska Centralasien flera gånger de senaste tre åren. Framför allt har jag vistats i Kirgizistan, ett bergigt litet land vid Kinas västra gräns, som utmärker sig regionalt vad gäller dess icke-auktoritära styrelseskick, relativt goda respekt av de mänskliga rättigheterna, mycket aktiva civilsamhälle och föreningsliv, okomplicerade byråkrati och välutvecklade turistinfrastruktur (ofta community-based). Min första resa till Kirgizistan var både i egenskap av backpacker och för att kartlägga lokala samarbetspartners till Tamam – en ungdomsorganisation som jag jobbat länge inom och var med och startade 2008. Den kirgizistanska partnerorganisation vi valde har vi numera ett väletablerat och långsiktigt utvecklingssamarbete med, inom områdena ledarutbyten, volontärtjänst, kompetensutveckling samt nya projekt för barn i socialt utanförskap, med stöd från bl.a. ForumSyd. Läs gärna mer här.

I korthet går mitt grodprojekt ut på att undersöka olika former för hur man kan koppla ihop den lilla, men strida ström av turister som varje år besöker Kirgizistan och landets sprudlande idéburna sektor. Jag är övertygad om att majoriteten av backpackers i landet gärna skulle ge sin resa en social twist, både för att lära känna landet och människorna på djupet men också för att inte bara vara en passiv observatör när man turist. Samtidigt vet jag att det inte finns någon lättillgänglig struktur idag där man utan konstigheter kan synka intresse/kompetens med befintligt samhällsbehov/ideell verksamhet i landet – här kommer mitt projekt in i bilden!

/Gustaf

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post43