Leapfrogs

Leapfrogs

Om bloggen

Leapfrogs vill följa alla beviljade entreprenörer och deras affärsidéer och denna blogg är ett verktyg för det. Samtliga personer som tar emot en Grodcheck kommer själva att berätta vad som händer och vilka utmaningar och framgångar de är med om.

Hälsar Projektgruppen för Leapfrogs

Sista veckan

Socialt ansvarstagande turismSkapad av G Sörnmo tor, augusti 30, 2012 14:28:07
Det är sista veckan i mitt grodprojekt och vill passa på att tacka Leapfrogs för denna otroligt stimulerande sommar! Är mycket glad över att ha fått möjligheten att jobba intensivt med det jag brinner för. Jag har kommit mycket längre än jag trodde - och framför allt är det kul att se hur många nya spinoffs som fötts i nära anknytning till arbetet med att ta fram ett koncept för socialt ansvarstagande turism. Dessa kommer jag blogga om på tamam.se i framtiden men siktar också på att komma in här då och då för att dokumentera utvecklingen av turistkonceptet :) Allt gott, G


  • Kommentarer(1)//blogg.leapfrogs.se/#post282

Ett musklick...

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo mån, augusti 20, 2012 15:19:59
... och vips har jag skickat ut mailet jag filat på länge och väl med samarbetserbjudande till ett 40-tal adresser! Huvudsakligen folkhögskolor och turistbyråer som fick det första omgången av utskick idag, fler följer framöver. Som alltid när man ska skicka ut många mail var det nervöst innan och riktigt skönt efteråt. Vetskapen att en ny mer utåtriktad fas i arbetet med projektet har påbörjats känns bra. Men det är inte precis som om jag suttit på min kammare hela projekttiden fram tills nu, utan hunnit med många irl/digitala möten och brainstormande/idéförankrande mailkorrespondenser. Exempelivs kontaktade jag couchsurfing i ett tidigare skede angående en tanke om integrering, och idag fick jag ett positivt svar!

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post273

Begynnande spridningsfas

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo sön, augusti 19, 2012 15:29:59
Tjena. Varit lite krasslig under veckan som gått och inte fått jättemycket gjort. Har skrivit texter till hemsidan, pluggat och arbetat med databasstrukturer samt planerat ett utbyte med en grupp ledare från Kirgizistan som kommer i början av september. Tänkte göra det mesta av tiden när de är här för att få så mycket input som möjligt på mitt koncept. Kontakten med svenska turistföretag har jag också tagit upp och bokat in en del möte - något jag avvaktat med fram tills nu när allt närmar sig fullbordan och färdigpaketering! Det känns grymt att äntligen komma ut och börja pitcha in konceptet!

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post270

Oväntade vändningar

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, augusti 10, 2012 17:47:03
Augusti har varit väldigt produktivt så här långt! Hemsidans struktur börjar bli klar, förberedelserna inför höstresa österut likaså, och jag har dessutom knutit nya intressanta kontakter både här och där. Projektet har 'förgrenats' efter värdefull input och ständigt pågående bollande, och numera kan det sägas ha två huvudinriktningar (men båda kopplade till syftet att främja en socialt ansvarstagande form av resande i regionen). I processen har också nätverket av engagerade vidgats! Mycket roligt.

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post260

Avbyråkratisering

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, augusti 03, 2012 20:30:28

Roliga nyheter från Kirgizistan i förra veckan - visumkrav för europeiska medborgare har avskaffats: http://kabar.kg/eng/politics/full/4828

Kul att se att landet är en regional föregångare, inte bara vad gäller demokratisk utveckling och respekt av mänskliga rättigheter, utan också med att öppna upp sina gränser för turism! Förhoppningsvis följer Tadzjikistan och Kazakstan så småningom i släptåg. Slutna Uzbekistan och absurda Turkmenistan lär nog förbli trassliga att ta sig in och runt i för en överskådlig framtid, tyvärr... och väljer man att ändå att ta sig igenom mödan att resa dit bör man ha moraliska betänkligheter hur man turistar.

Stereotypen om ”det byråkratiska Centralasien” har onekligen en viss halt av sanning (redan 1939 skrev Gustav Krist i boken Alone in the Forbidden Land ”To enter forbidden Turkistan without papers? I would sooner pay a call on the Devil and his mother-in-law in Hell.”) – men lyckligtvis går alltså utvecklingen åt rätt håll och gamla sovjetiska pappersexerciser börjar gradvis försvinna. Numera är det istället helt ogrundande fördomar av slaget ”är inte det farligt att resa dit?" kombinerad med permanent mediaskugga och stor okunskap som förhindrar att större turismströmmar kommer till regionen.

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post244

Sommarstiltje

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juli 27, 2012 17:05:37
Har jobbat en massa med hemsidan i veckan men pga lite bristande webskills inte kommit riktigt så långt som jag hade tänkt mig. Överhuvudtaget är det mycket som går långsamt framåt just nu känns det som. Gissningsvis har det med säsongen att göra. Alla har gått på semester. Mail man skickar får inte svar och ingen svarar i telefon. Därför har jag tillfälligt ändrat om i arbetsplanen en smula och ägnat mig åt sånt som hänger mer på min egen fantasi-/planeringsförmåga. Jag har också börjat förbereda ett ledarutbyte i höst då 7 unga organisationsledare från Kirgizistan kommer till Sverige under en vecka. Mycket praktikaliteter att fixa med samt förberedelser som möjliggör att de vid återvändo kan förankra turismkonceptet i sina respektive kontexter i Kirgizistan.

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post224

Halvlek

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juli 20, 2012 23:01:18
Tjenix!

Nu har halva min projektperiod löpt ut och tänkte passa på att utvärdera lite kring hur det går för mig! Jag har kommit en ordentlig bit på vägen sedan jag började i juni. Utan grodchecken hade jag nog mer eller mindre befunnit mig på idéstadiet fortfarande, då jag hade blivit tvungen att ägna sommaren åt andra (mindre roliga) saker. Hittills har jag:

- Konkretiserat idéer och uppställt en tydlig handlingplan

- Valt inriktning på projektet & utvecklat en preliminär prototyp

- Breddat mitt nätverk bland organisationer i Kirgizistan avsevärt

- Börjat planera en rekogniseringsresa i september månad

- Börjat planera diverse mikroprojekt kopplat socialt ansvarstagande turism i Kirgizistan och initiera samarbeten kring detta

- Fixat en beta-version av hemsida för "projektplattformen"

- Involvera fler utomstående i projektet i olika ansvarsroller

- Haft ett stort antal inspirerande möten, både i Sverige och utomlands, irl och digitalt!

- Läst tonvis av (huvudsakligen knastertorra) böcker om regionen

Och mycket mer därtill!

Den närmsta tiden framöver kommer jag lägga mycket krut på att få klart hemsida och rodda med kommande resa!

G

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post198

På väg österut

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juli 13, 2012 18:56:51
En hyfsat stillastående vecka på projektfronten går mot sitt slut, just nu befinner jag mig utanför Tallinn i Estland. Jag har i veckan mest arbetat med prototypförfining och hemsidan. En del Skype också med diverse ngo-företrädare runt om i Kirgizistan. På söndag åker jag till St Petersburg för några högintressanta möten med experter på regionen Centralasien och stora nätverk inom turismnäringen. Ser fram emot det med förväntan! Ska också bli kul att turista lite i staden - besöka Hermitaget och Vinterpalatset bland annat. Skriver mer om detta i nästa inlägg :)

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post168

Hemsida börjar tar form!

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juli 06, 2012 12:23:08
Min mindre Sverigeturné är avklarad och jag är åter i Skåne, med massa nya tankar som jag inte hade när jag åkte! Kontinuerlig feedback från vänner är onekligen ovärdeligt för att arbetet ska fortskrida både på ett idé- och engagemangsmässigt plan. Dessutom har embryot till hemsida vuxit till sig rejält och man börjar nästan kunna urskilja dess slutgiltiga form. Detta moment har jag varit lite opeppad på, är inte särskilt bra på programmering, men det har gått riktigt bra & därför extra kul.

Om några dagar reser jag österut till Estland&Ryssland - har en del spännande möten där.

Fick hem lite schysst sommarläsning idag :)  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post130

Vägval

Socialt ansvarstagande turismSkapad av Gustaf Sörnmo fre, juni 29, 2012 20:29:09
Veckorna går snabbt i sommar och snart är den första projektmånaden för min del slut! Många som klagar på vädret - själv tycker jag det varit optimalt för min ganska inomhusbaserade sommar :)

Är på resande fot för tillfället, ska till bl.a. Sthlm, Göte och senare till St Petersburg. Samtliga destinationer med en tydlig anknytning till mitt projekt. Jag ska bland annat träffa en bekant i övermorgon och bygga upp projekthemsidan, utforska olika marknadsföringskanaler samt diskutera vissa prototyper. Hoppas också på att hinna träffa några experter som jobbat och rest mycket i regionen.

En rolig grej: Nu vet jag äntligen med säkerhet att jag kommer åka till Kirgizistan i början av hösten, och dessutom ha med mig en grupp på 5-6 "försökskaniner" från Sverige! Vi kommer delta i flera aktiviteter som är tänkta att utgöra kärnan i den sociala dimensionen av turismkonceptet!

G

  • Kommentarer(0)//blogg.leapfrogs.se/#post113
Nästa »